Tips voor het bereiden van spliterwten

By | April 4, 2022

Tips voor het bereiden van valledelsole.nl

Spliterwten zijn een culinaire en agrarische bereiding. Het zijn de gedroogde, geschilde en gespleten zaden van Pisum sativum. Deze plant heeft vele toepassingen en is een veelzijdig, voedzaam voedingsmiddel. Traditioneel wordt het zaad rauw gegeten en wordt het ook in verschillende gerechten gekookt. De populariteit gaat terug tot het oude Egypte en wordt veel verbouwd in het Midden-Oosten. Tegenwoordig worden spliterwten gebruikt in een breed scala aan gerechten, waaronder soepen, salades en stoofschotels.

spliterwten

Om spliterwten te maken, moet je ze eerst weken in 3 kopjes water. Het water moet koken, dus voeg de erwten toe. Na het weken goed laten uitlekken. Breng vervolgens aan de kook. Terwijl de erwten koken, roer ze af en toe om plakken te voorkomen. Je kunt ook meer water toevoegen, maar voeg geen zout toe. Te veel zout maakt de erwten taai, dus houd ze uit de buurt van het vuur.

Hoewel spliterwten niet geweekt hoeven te worden, worden ze papperig en droog als je ze voor langere tijd bewaart. Gelukkig kunnen ze tot een jaar worden bewaard als ze worden gedroogd en op een koele, donkere plaats worden bewaard. In vergelijking met andere gedroogde peulvruchten koken spliterwten sneller, dus als je een overschot aan erwten hebt, bewaar ze dan voor later.

Zoek meer informatie op: valledelsole.nl